Jeg har fulgt sporene af den for længst nedlagte jernbane, der i sin tid gik mellem Nørre Nebel og Tarm, og under­vejs har jeg talt med folk om deres syn på udvik­lingen og på deres hjem­stavn, som i disse år mister sine rådhuse, skoler, posthuse, hospitaler, apoteker, banker, stationer og nærbutikker.

 

Det er også en egn, hvor den oprindelige natur er stærkt reduceret: Bække og åer er blevet omdannet til kanaler. Søer, moser er enge er drænet, mens eldrev­ne pumpestationer sørger for at holde lavtliggende arealer tørre. I dag gøres der store anstren­gelser for at dette men­ne­skeskabte landskab skal ligne natur.

 

Denne udvik­ling er ikke gået stille for sig. Faktisk er det en del af Danmark, hvor nogle af de største diskus­sio­ner om det danske land har bølget frem og tilbage, men det er også en egn, hvor mange føler sig sat uden for indflydelse, hvor ordet ”køben­havner” er et skælds­ord, og naturens venner kaldes for pip-folket.

 

 

 

Anmeldelse af Hans Hauge i Jyllands Posten Fem stjerner

"Det er en vigtig, nødvendig, smuk og lidt melankolsk bog, som Egon Clausen har skrevet .."

Anmeldelse af H. E. Sørensen i Jyske Vestkysten Fem stjerner
"Det hører normalt ikke til god tone at omtale Indre Mission positivt. Det er godt, at nogen har modet."

Anmeldelse af Henning Prins i Helsingør Dagblad

”Fodrejse ad tilgroede spor” ikke blot er en smuk fortælling om et særpræget område og nogle særprægede mennesker, men en fortælling om de dilemmaer, hele verden står i.

Henning Prins i Helsingør Dagblad

 

Anmeldelse af Karen Syberg i Information
Egon Clausen har vandret gennem sit barndomsland. Det er blevet en fodrejse fuld af skæve vinkler, gode historier, men også af uløselige dilemmaer.

Anmeldelse i Litteraturmagasinet STANDART, nr. 2, 2010:
”Clausen indskriver sig med sin udkantsvandring i en strømning af nyere essayistisk litteratur, der bedriver stedsspecifik historieskrivning. Han aflæser populært sagt tiden i rummet” … sjældent er den ”blevet aflæst i så konkret et landskab og med så stor en interesse for det levede og levende liv, som i denne bog. Så tak for turen, Egon.”

Anmeldelse af Claus Grymer i Kristeligt Dagblad
"Fodrejse ad tilgroede spor" er en meget kompri­meret bog - med et væld af detaljer. Om egnen får man virkelig noget at vide, som man ellers ikke får at vide. Egon Clausen har et nært forhold ikke alene til egnens historie, men også til dens ånd." Claus Grymer, Kristeligt Dagblad 26. marts 2010

 

Anmeldelse i Flensborg Avis
Her er en vandrer, som virkelig har øjnene med sig, en professionel lytter og en eminent formidler, og som selvfølgelig udnytter sine journalistiske værktøjer undervejs. Lejf Kajberg i Flensborg Avis 19. juli 2010

Anmeldelse af Søren Ryge Petersen i Politiken
Tre hjerter
Man kan undre sig over, at denne bog er udkommet. Hvem vil dog læse den? Jo, al­le de lokale, som er over 50 år, men dem er der altså ikke mange af ... For alle os andre er og for­bliver området en stump Danmark, man ikke vil drømme om at fordybe sig i. Der er jo ingenting! Alligevel - eller måske derfor - tager jeg hatten af for Egon Clausen. For det er en kunst i sig selv: at skrive klogt om noget, som tilsyneladende ingenting er. Endda uden et eneste foto!"